Tunnista etuoikeutesi
Hierarkiat ja sortavat normit ovat osa yhteiskuntaamme. Yksikään ihminen, kuinka radikaali tai vaihtoehtoinen tahansa, ei ole niiden ulottumattomissa. Kulttuurinmuutos ei kuitenkaan ole pelkästään mahdollinen – se tapahtuu joka päivä. Normien kyseenalaistaminen vie meitä kohti tasavertaisempaa yhteiskuntaa. Jotta Queersaatiosta tulisi anti-autoritäärinen ja tiedostava tapahtuma, meidän jokaisen tulee toimia syrjintää vastaan. Syrjintä voi näyttäytyä (esimerkiksi, mutta ei ainoastaan) homo- ja transfobiana, seksisminä, rasismina, ikä- tai luokkasyrjintänänä tai kyvykkyysnormeina.
Tunnista ennakkoluulosi
Tiedosta, että oletuksesi ihmisten ulkonäöstä, sukupuolen ilmaisusta, ihonväristä, kielellistä tai fyysisistä ominaisuuksista tai luokkataustasta tai siirtolaisstatuksesta voivat vaikuttaa käytökseesi heitä kohtaan. Sen sijaan että tekisit oletuksia ihmisten kehoista, persoonallisuuksista, identiteeteistä, taustoista tai siitä “mistä he tulevat”, anna jokaisen olla oma itsensä. Jokaisella on itse oikeus määritellä oma identiteettinsä – sukupuolinen ja seksuaali-identiteetti mukaan lukien. Käytä ihmisistä vain sellaisia sukupuolittavia termejä jotka he itse hyväksyvät: kysyminen on ainoa tapa ottaa selvää.
Ei tarkoittaa ei – älä oo kriippi!
Kunnioita jokaisen rajoja – sekä fyysisiä että psyykkisiä. Jälleen kerran, kysyminen on ainoa tapa tietää mitkä toisen ihmisen rajat ovat. Hanki aina sanallinen tai muutoin ehdottoman varma suostumus ennen kuin kosketat jotakuta.
Ota vastuuta
Muista että huonoa käytöstä ei voi koskaan selitellä päihtymyksellä ja huomio, että monet tilat ja tapahtumat ovat päihteettömiä.
Muista että asiat, jotka ovat sinusta nautittavia ja mukavia, voivat tuottaa joillekin muille epämukavuutta tai ahdistusta. Jos joku kokee tulleensa satutetuksi, heillä on oikeus tuntea ja ilmaista se ilman, että heidän kokemustaan kyseenalaistetaan tai tapaansa reagoida arvostellaan.
Mahdollisuus vetää omat rajat ja kyky ottaa vastaan toisten rajanvedot on turvallisuuskysymys, josta on tärkeää keskustella. Näissä tilanteissa ei ole syytä olla puolustuskannalla, koska rajojen vetäminen ei ole kritiikki tai hyökkäys persoonaasi kohtaan.
Kunnioita
Me emme halua tuomita, alistaa tai kilpailla muiden kanssa.
Kunnioitetaan jokaisen mahdollisuutta muutokseen ja keskustellaan rakentavasti. Ihmisen ominaisuuksien tai taustojen tuomitseminen ei ole hyvä tapa käsitellä sortavaa käytöstä. Sen sijaan tee selväksi mitkä teot ovat epätoivottavia. Alla on yksi tapa käsitellä loukkaavaa käytöstä, kolmessa vaiheessa:
- Nimeä teko: “Se, että käytät sanaa ____, on loukkaavaa minua/muita kohtaan…”
- Kritisoi: “Tuollaiset sanat edustavat rasistisia/ transfobisia/… ajattelua. Niiden käyttäminen ylläpitää syrjiviä ajattelumalleja.”
- Vaadi /ehdota muutosta: “Sanat kuten ____ ja ____ ovat kunnioittavia, käytä mieluummin näitä jatkossa.”
Käytännön asiat:
Huomioi tapahtumaan osallistuvat lapset äläkä jätä vaarallisia esineitä ympäriinsä.
Tupakointi on sallittu vain ulkona. Muista laittaa tumpit tuhkakuppiin!
Valitettavasti kaikki tapahtumapaikat eivät ole esteettömiä (tarkemmat tiedot tapahtumapaikoista löytyvät Info-osiosta). Kaikki tilat ovat maan tasossa tai hissin päässä. Kaikki wc:t ovat sukupuolineutraaleja. Tapahtumapaikoille pääsee raitiovaunulla tai metrolla ja ovat helposti kävellen saavutettavissa.
★
Yhdessä olemme vahvoja
Pyydä tarvittaessa apua. Olemme täällä toisiamme varten! Tapahtuman järjestäjät tunnistat pinkeistä hihanauhoista.
Emme pyydä ketään olemaan vanhempi, nuorempi, vahvempi, coolimpi, fiksumpi tai queerimme kuin he ovat, tai vaarantamaan psyykkistä tai fyysistä hyvinvointiaan ollakseen parempia kansalaisia, yhteiskunnan absurdien vaatimusten mukaisia.
Sen sijaan kehotamme jokaista haastamaan itsensä ja tunnistamaan omat etuoikeutensa. Rohkaisemme kaikkia vastustamaan epäoikeudenmukaisuutta ja toimimaan turvallisempien, tiedostavampien, osallistavampien ja kestävämpien tilojen ja yhteisöjen hyväksi. Tiedämme kokemuksesta, että tällaiset toimintatavat lisäävät sekä yhteisön että omaa hyvinvointiasi enemmän kuin yksikään päivä kylpylässä tai Tie Onneen -opaskirja.